Planera – Testa – Öva

Hörde lite snack på lunchen i går. Det här med att planera för incident och katastrof. Det kan vara bra att enas om vad som är vad. Talarna vid grannbordet hade problem, kring detta med terminologi och att planera. Tidigare var det vanligt att planerna samlades utskrivet i en pärm. Inte heller ovanligt att vissa delar, passerat bäst före datum. För att råda bot på detta, ska de finnas i våra IT-system. Hur smidigt blev det vid tiden med stationära datorer, när något inträffar. För att inte tala om, när det handlar om IT strul. Då läser vi dem i paddan, så gör flygbolagen, blev lösningen. Sedan byttes ämnet till att planer ska övas. Jo militär, räddningstjänst med flera, har stora övningar. Större företag har i alla fall brandövningar. Fast det verkar vara skyddsombudet som driver frågan. Med IT verkar det inte vara så noga. Vem törs stänga ner serverhallen!

Jag arbetade tidigare på ett företag. Där vi ägnat många timmar, till att ta fram olika planer. En dag sa VD till teknikern, att vi skulle öva. Han fick i uppgift att komma tidigt dagen därpå. Stänga ner tjänsten för DNS och DHCP. Gå ut och larma på. Samt ta en frukost, på en kafé i närheten. Komma tillbaka en 20-25 minuter sent.

Kaoset kom straxt före arbetstiden startar, "Systemet är dött!". Säljchefen fick spader, när en säljare svarade i telefon. Han kunde ej ta en order, då datorerna strulade. De handlingsplaner som gjorts, kom ingen ihåg. Alla skrek och jagade efter teknikern, som ingen sett. När han kom, fick han redan halvvägs genom dörren, veta om problemet. "Systemet är dött!". Han ställer några smarta frågor till personal stående i receptionen, men får inget konkret till svar. Väljer att gå till sitt rum, för att reparera felen.

Login - Medlemsrelaterat material