Säkerhetspolisen söker drivna cyberanalytiker till säkerhetsskyddsenheten och enheten för taktisk säkerhetsanalys – juli 2020

Säkerhetspolisen i Stockholm

Säkerhetspolisen söker drivna cyberanalytiker för att arbeta med analys och bedömning av skyddsvärden, hot och sårbarheter inom ramen för Säkerhetspolisens uppdrag med säkerhetsskydd.

Referensnummer: 2020-6528
Sista ansökningsdag: 2020-08-07
Ort: Stockholm

För att alltid kunna ligga steget före och förebygga och reducera hot och sårbarheter kopplat till Sveriges säkerhet förstärker vi oss nu inom cyberområdet. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och professionalism värdesätts högt. Vill du ta dig an utmaningar som bidrar till att skydda Sverige, det demokratiska samhället och medborgarnas fri- och rättigheter?

Ditt uppdrag
Vi söker nu cyberanalytiker till både säkerhetsskyddsenheten och enheten för taktisk säkerhetsanalys. Tjänsterna på de olika enheterna har lite olika karaktär och om du vill går det bra att precisera om det är någon inriktning du är särskilt intresserad av.

Gemensamt för uppdraget som cyberanalytiker är fokus på analys och bedömning av skyddsvärden, hot och sårbarheter inom ramen för Säkerhetspolisens uppdrag med säkerhetsskydd. På enheten för taktisk säkerhetsanalys arbetar du långsiktigt och delvis operativt med att bedöma skyddsvärden, hot och sårbarheter ur ett cyberperspektiv medan du på säkerhetsskyddsenheten främst arbetar med ett operativt fokus.

I uppdraget som cyberanalytiker på båda enheter ingår bland annat att:

  • Driva utveckling av produkter och metoder ur ett cyberperspektiv när det gäller analys av skyddsvärden, hot och sårbarheter med koppling till Sveriges säkerhet.
  • Ta fram analysprodukter på operativ och taktisk nivå.
  • Samverka med interna samt externa parter, såväl myndigheter och företag som internationella samverkansparter.
  • Hålla föredrag på området, internt och externt.
  • Löpande bedriva omvärldsbevakning på området för att kunna bedöma aktuella händelser ur ett taktiskt och operativt perspektiv och sätta in dem i ett säkerhetspolitiskt sammanhang.

Som cyberanalytiker på säkerhetsskyddsenheten kommer du även att:

  • Arbeta nära den operativa säkerhetsskyddsverksamheten vad avser nationell it-incidenthantering, vägledning och tillsyn med stöd och analysunderlag inom cybersäkerhetsområdet.
  • Bidra till produkter som vägledningar, föreskrifter och remisser, samt stödja verksamhetsområdet vid framtagandet av taktiska produkter inom cybersäkerhetsområdet.
  • Ansvara för att driva och förvalta arbetet med informationsbehov kopplat till gruppens operativa uppdrag.

Din kompetens
Vi söker dig som har relevant akademisk examen alternativt motsvarande förvärvade kunskaper som Säkerhetspolisen bedömer som likvärdiga. Du har flerårig erfarenhet av kvalificerat informations- eller IT-säkerhetsarbete och erfarenhet av analysarbete. Du kommunicerar väl på svenska och engelska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har kunskap om analysmetoder som används inom cybersäkerhet och certifieringar inom motsvarande område. Vi ser även positivt på om du har erfarenhet av att arbeta med analys kopplat till cybersäkerhetsområdet och erfarenhet av arbete med säkerhetsskydd.

Har du arbetat med incidenthantering på IT-säkerhetsområdet är det meriterande, liksom erfarenhet av underrättelsearbete, och särskilt meriterande är erfarenhet av underrättelsearbete kopplat till cybersäkerhetsområdet. Erfarenhet av metodutvecklingsarbete värdesätts.

Dina egenskaper
Vi söker dig med stort driv och engagemang för cybersäkerhetsfrågor som gärna bidrar och inspirerar till innovation genom att föreslå hur nya tekniska lösningar kan användas för att utveckla verksamheten.

Du är analytisk, resultatinriktad, dedikerad och leveranssäker och kan agera själv utan detaljerad instruktion. Att arbeta på Säkerhetspolisen ställer höga krav på integritet, ansvarstagande och högt säkerhetsmedvetande. Vi ser att du har ett prestigelöst förhållningssätt med helhetens bästa för ögonen. Dina kunskaper och erfarenheter förmedlar du enkelt och gärna till dina kollegor.

Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.

Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om tjänsterna är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 84 18 eller 010-568 78 42.
För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare:
Polisförbundet, tfn 010-568 71 29
SACO, tfn 010-568 70 04
ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan
Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
Försättsblad för ansökan (pdf, 571.1 kB)

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med referensnummer 2020-6528. Om du skickar e-post, ange även referensnummer i ämnesraden.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2020-08-07.

Personuppgifterna du angivit i din ansökan behandlar vi enligt EU:s dataskyddsförordning. Information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering vid Säkerhetspolisen (pdf, 652.2 kB)

Övrig information

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.