Säkerhetspolisen söker – Handläggare inom säkerhetsskydd – feb 2021

Säkerhetspolisen i Stockholm

Säkerhetspolisen driver utvecklingen av svenskt säkerhetsskydd. Vi växer och söker nu nya kollegor med kunskap och intresse för säkerhetsskydd som vill vara med i den utvecklingen och arbeta med tillsyn och förebyggande arbete för att stärka skyddet av säkerhetskänslig verksamhet hos myndigheter och i vissa fall företag. Är du den vi söker?

Referensnummer: 2021-806
Sista ansökningsdag: 2021-02-25
Ort: Stockholm

Säkerhetspolisen arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag.

Ditt uppdrag
Om vissa myndigheter och företag i Sverige utsätts för angrepp, kan det orsaka allvarliga konsekvenser för landets säkerhet. Säkerhetsskydd handlar om att genom förebyggande arbete skydda säkerhetskänslig verksamhet hos myndigheter och företag mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten.

I den här rollen kommer du vara en viktig del i Säkerhetspolisens verksamhet inom säkerhetsskydd. Du kommer att arbeta med att samordna och delta i tillsyn och ärendehandläggning gentemot säkerhetskänsliga verksamheter inom Säkerhetspolisens tillsynsområde. Du kommer också att vara delaktig i att granska andra myndigheters handlingar och bedömningar inför utkontraktering eller överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet. Arbetet sker i nära samverkan med andra både inom och utanför myndigheten.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor, företrädelsevis inom Sverige, förekommer.

Tjänsten är placerad på säkerhetsskyddsenheten, som är en del av säkerhetsavdelningen. Säkerhetsavdelningen ansvarar för att bedriva verksamhet inom områdena säkerhetsskydd och personskydd.

Din kompetens
För den här tjänsten söker vi dig som har akademisk examen eller polisexamen alternativt annan relevant utbildning som Säkerhetspolisen bedömer likvärdig. Du har dokumenterad flerårig relevant arbetslivserfarenhet och allmän bred IT-kunskap ur ett användarperspektiv. Du kommunicerar mycket väl på svenska och väl på engelska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har något av följande:

  • Juridisk kompetens erhållen från utbildning eller genom arbetslivserfarenhet
  • Kunskap om och erfarenhet av myndighetsutövning samt handläggning och beredning i offentlig verksamhet
  • Utbildning inom säkerhets- eller säkerhetsskyddsområdet
  • Goda kunskaper i säkerhetsskyddslagstiftningen
  • Erfarenhet av säkerhetsskydds- eller tillsynsarbete
  • Erfarenhet av säkerhetsskyddad upphandling
  • Erfarenhet av arbete med informationssäkerhet
  • Erfarenhet av projektledning
  • Erfarenhet av att använda olika IT-system på ett rättssäkert sätt alternativt fördjupad IT-kunskap
  • Körkort behörighet B

Dina egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är prestigelös, arbetar bra både självständigt och i grupp och har lätt för att samarbeta med olika yrkeskategorier. Du kan hantera och formera information från ostrukturerad till strukturerad form och har förmåga att prioritera, även under hög arbetsbelastning. Som person är du analytisk, noggrann och uthållig. Du är en engagerad problemlösare som tar ansvar för ditt arbete och ser till verksamhetens gemensamma mål före individuella prestationer.

Du kan på ett naturligt sätt skapa och upprätthålla förtroendefulla kontakter och bidrar aktivt till ett gott arbetsklimat i gruppen. Arbetet är föränderligt och omprioriteringar kan behöva ske med kort varsel. Det är därför viktigt att du är flexibel, kan tempoväxla och snabbt ställa om fokus. Vi förutsätter ett mycket högt säkerhets- och sekretessmedvetande samt ett gott omdöme och hög integritet.

Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 80 06. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare:
Polisförbundet, tfn 010-568 71 29
SACO, tfn 010-568 70 04
ST, tfn 010-568 70 02.

Ansökan
Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald kan tillföra verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.
Ansökan sker via vår hemsida www.sakerhetspolisen.se. Ansökan ska ha kommit in senast 2021-02-25.

Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.