Säkerhetspolisen söker – Tillsynsspecialister/Tillsynsledare – Mar 2021

Säkerhetspolisen i Stockholm

Är du vår nya tillsynsspecialist? Säkerhetspolisen utövar tillsyn över säkerhetsskyddet hos statliga myndigheter, kommuner och regioner. Till detta uppdrag söker vi dig som har erfarenhet av tillsynsarbete, tillståndsprövning eller motsvarande arbete med granskningar, revisioner eller certifiering och som vill vara med och driva utvecklingen av tillsyn av det mest skyddsvärda i samhället.

Referensnummer: 2021-3179
Sista ansökningsdag: 2021-04-01
Ort: Stockholm

Säkerhetspolisen arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Våra motståndare följer inte regler eller givna mönster. Därför tar vi ingenting för givet och förväntar oss det bästa från varandra, varje dag.

Ditt uppdrag
Säkerhetspolisen utövar tillsyn över säkerhetsskydd hos, huvudsakligen, myndigheter men har även mandat att bedriva tillsyn mot enskilda aktörer. Vi arbetar riskbaserat utifrån bedömd skadekonsekvens för Sveriges säkerhet, kända sårbarheter och intresse från potentiella hotaktörer. Säkerhetsskydd regleras i säkerhetsskyddslagen och handlar om skydd av verksamheter eller uppgifter som om de röjs, saboteras eller förstörs kan skada Sveriges säkerhet.

Flera myndigheter utöver tillsyn över säkerhetsskydd. Under slutet av 2021 föreslås Säkerhetspolisen få ett utökat uppdrag som samordningsmyndighet för de tillsynsmyndigheter som inte tillhör Försvarsmaktens område. I samordningsuppdraget ingår bland annat att ta fram metodstöd för tillsyn samt att följa upp, utvärdera och utveckla tillsynsarbetet nationellt.

I rollen som tillsynsspecialist kommer du att arbeta med process- och metodutveckling av Säkerhetspolisens tillsyn, utveckling av regelverk samt planera och genomföra tillsynsinsatser. En viktig del av rollen blir att bidra i utvecklingen av samordningsuppdraget med stöd till övriga tillsynsmyndigheter samt att arbeta med uppföljning och utvärdering av den tillsyn som genomförs av tillsynsmyndigheterna.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer.

Din kompetens
Till den här tjänsten söker vi dig som har akademisk utbildning motsvarande kandidatnivå. Vi vill också att du har flerårig erfarenhet av tillsynsarbete, tillståndsprövning eller verksamhetsrevision samt flerårig erfarenhet av myndighetsutövning, kvalificerad handläggning och beredning i offentlig verksamhet. Du behöver också ha erfarenhet av projektledning och/eller samordning av större myndighetsärenden.

Du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och har goda IT-kunskaper ur ett användarperspektiv. Tjänsten kräver att du har körkort behörighet B.

Det är meriterande om du har kunskap om och erfarenhet av arbete med något av följande:

  • Organisation, ledning och styrning
  • Ledningssystem
  • Säkerhetskultur
  • Säkerhetledning
  • Säkerhets- och säkerhetsskyddsarbete

Dina egenskaper
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är initiativtagande och självständigt driver projekt och frågor av betydelse för uppdraget. Du har lätt för att samarbeta och kan på ett naturligt sätt skapa och upprätthålla förtroliga och professionella kontakter både internt och externt. Som person är du analytisk och har förmåga att dra slutsatser i komplexa sammanhang. Du är strukturerad och noggrann i dina arbetsuppgifter och har hög integritet. Vi ser också att du har goda ledaregenskaper och förmåga att skapa teamkänsla och engagemang.

Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.
Om Säkerhetspolisen

Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Kontaktpersoner
Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 80 06. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare:
Polisförbundet, tfn 010-568 71 29
SACO, tfn 010-568 70 04
ST, tfn 010-568 70 02

Ansökan
Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald kan tillföra verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

Ansökan sker via vår hemsida www.sakerhetspolisen.se. Ansökan ska ha kommit in senast 2021-04-01.

Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I den här rekryteringen kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi har redan gjort våra val av annonskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.