Svenska kraftnät – IT-säkerhetsspecialist till skyddet av svensk elförsörjning – Feb 2021

IT-säkerhetsspecialist till skyddet av svensk elförsörjning

Vi bygger just nu ut det svenska stamnätet för att möta behovet av säkra elleveranser och framtidens krav på elmarknaden. Det är en resa som ställer mycket höga krav på IT-säkerheten. Vår verksamhet och våra system hanterar känslig och samhällsviktig information som i fel händer kan skada elförsörjningen i Sverige och ytterst Sveriges säkerhet.

Om tjänsten
Vi söker nu dig som vill bli en viktig del av vårt säkerhetsarbete. Du kommer att tillhöra den nyskapade enheten Informations- och cybersäkerhet vid avdelningen Säkerhet och beredskap. Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter
I rollen som IT-säkerhetsspecialist bidrar du till att skydda elförsörjningen genom att hålla dig uppdaterad om aktuella hot och risker inom IT-området och utifrån detta formulera väl avvägda IT-säkerhetskrav. Du kommer också att genomföra tekniska och administrativa säkerhetsgranskningar. Med dina kunskaper bidrar du i olika processer som syftar till en säker IT-infrastruktur och IT-arkitektur.

Samverkan inom Svenska kraftnät är en självklar del av ditt arbete. Du bidrar även till enhetens arbete med utbildning, vägledning och tillsyn för elsektorn i övrigt.

Din bakgrund
Vi söker dig som har en akademisk utbildning inom IT-säkerhet eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Du har också:

  • minst fyra års erfarenhet av kvalificerat IT-säkerhetsarbete samt
  • en god förmåga att kommunicera och uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har planerat och genomfört penetrationstester för IT-system och har kännedom om relevanta verktyg för detta. Det är också meriterande om du har erfarenhet av IT-säkerhet för industriella styrsystem. Vi ser gärna att du har kunskap om de lagkrav som styr statliga myndigheters verksamhet, i synnerhet inom säkerhetsskyddsområdet. Även erfarenhet av arbete inom ramen för ISO-standarden 27000, ITIL och förvaltningsmodellen PM3 ser vi som meriterande, liksom relevanta certifieringar inom IT-säkerhetsområdet.

Dina personliga egenskaper
För att lyckas i rollen är du en självgående person med en analytisk förmåga. Du har lätt för att skapa förtroende och bygga goda relationer och samarbete är en självklar del av ditt arbete. Det kommer naturligt för dig att lyfta blicken och se din del i ett större sammanhang.

Det är viktigt att du tar egna initiativ och har ett positivt förhållningssätt till de utmaningar som dyker upp. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt och driver ditt arbete i mål.

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Vill du veta mer?
Kontakta gärna rekryterande chef Svante Nygren, 010-475 87 77 alternativt rekryterare Sofia Enoksson, 010-475 97 73.

Fackliga representanter:
SACO, Erik Böhlmark
ST, Stefan Ekberg
Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 1 mars här.

Vårt erbjudande till dig
På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.